“Hoe stap ik over op milieuvriendelijk schoonmaken?” Ingrid weet raad!

Ten eerste gooi niet direct al je “oude” schoonmaakmiddelen weg. Maak eerst alles op zoals je het normaal gebruikt. Beginnen met een schone lei is natuurlijk heel fijn alleen kun je prima je producten 1 voor 1 vervangen. We geloven niet in halfvolle verpakkingen/producten weggooien.

 1. Gebruik minder water en minder warm water.
  • Toch graag wat heter water? Gebruik de waterkoker. Zo verspil je geen water terwijl je het water laat stromen en je wacht totdat het water warm wordt.
 2. Doseer je schoonmaakmiddel op de juiste manier. Vaak wordt er veel te veel schoonmaakmiddel gebruikt. Hierdoor krijg je én niet het gewenste resultaat én je middel is veel te snel op.
 3. Gooi je schoonmaaksopje altijd door de gootsteen of via de wc weg. Gooi het nooit in de tuin. Daarnaast is er, met de Groene Beer producten, vaak geen emmer met sop meer nodig doordat veel producten in een sprayflacon gebruikt kunnen worden.
  • Gebruik je de ontvetter van de Groene Beer dan kun je het overgebleven sopje (als je dat nog gebruikt) ook heel goed gebruiken om je buitentegels schoon te maken. Gooi je sopje over de tegels, boen even en doe daarna elke keer je overgebleven sopje met Groene Beer ontvetter over de tegels en de groene aanslag blijft weg.
 4. Meng geen schoonmaakmiddelen.
  • Dit is ook met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen niet handig om te doen. De werking van het product wordt dan teniet gedaan.
 5. Laat je schoonmaakmiddel zijn werk doen.
  • Onze sanitairreiniger heeft bijvoorbeeld wat tijd nodig en kun je gemakkelijk een hele nacht laten intrekken om de micro-organisme hun werk te laten doen. Ze worden actief zodra ze in aanraking komen met urine en breken deze af zodat er een frisse geur achterblijft. Ook geschikt tegen urine van uw huisdieren.
 6. Gebruik goede doeken. Als je goede doeken gebruikt zoals de microvezel of de nano microvezel doek heb je vaak alleen maar water nodig om schoon te kunnen maken.
  • Het is een mythe dat je met schoonmaken altijd schoonmaakmiddelen nodig hebt.
 7. Gebruik geen schoonmaakazijn.
  • In heel veel blogs en tips sites staat vrolijk dat je lekker veel azijn kunt gebruiken en dat het milieuvriendelijk is. Helaas laten ze niet duidelijk het verschil zien tussen schoonmaakazijn (schoonmaakmiddel) en natuurazijn (om te consumeren). Schoonmaakazijn wordt vaak gebruikt in het huishouden en men denkt dat het een natuurlijk product is. Dit is helaas niet waar. Het is een compleet man made product met maar een klein beetje natuurlijke ingrediënten.
 8. Geef je nieuwe milieuvriendelijke schoonmaakmiddel even de tijd om te werken. Vaak blijft er namelijk na het gebruik van “oude” schoonmaakmiddelen nog een laagje achter. Dit moet eerst weg zijn voordat het milieuvriendelijke middel zijn werk kan doen.

Milieuvriendelijk schoonmaken is leren op een andere manier schoon te maken. Zoals onze opa’s en oma’s schoonmaakten doen wij dit niet meer, net zoals ze over twintig jaar ook niet meer schoonmaken zoals wij dat doen.

In een volgend blog gaan we dieper in op onze schoonmaakmiddelen, hoe en waarom ze vriendelijker voor het milieu zijn.

Ook een vraag voor Ingrid? Stuur deze in via de e-mail of via sociale media. Kiezen wij jouw vraag? Dan win jij een mooie prijs.