Dit wist jij nog niet over microvezeldoeken!

Ze zijn er al 25 jaar in alle kleuren, maten en prijzen: De microvezeldoeken. Sinds Groene Beer in begin jaren 90 de doeken eerst uit Zweden en later uit Korea naar de particuliere gebruiker brachten zijn er vele leveranciers geweest die met de naam (en de kwaliteit) aan de slag zijn gegaan. De vezels in deze microdoekjes zijn gesplitst en reinigen daardoor een veel groter oppervlak dan katoenen doekjes. Zo kunnen ze vuil en ziekteverwekkers veel beter opnemen en ‘raspen’ ze het vuil los, waardoor je vlekken gemakkelijker verwijdert.

Microdoek in diverse kleuren - microvezeldoek

Dit wist jij nog NIET over microvezeldoeken:

  1. Een dunne goedkope doek bevat weinig vezels en gaat, om effectief te blijven, ongeveer 50 wasbeurten mee. Onze dikkere kwaliteitsdoeken hebben 8 miljoen vezels per vierkante meter en gaan meer dan 1000 wasbeurten mee. Ze zijn dus kwalitatief veel beter en gaan ook nog langer mee. 
  2. Goede microdoeken doen waarvoor ze gemaakt zijn! Schoonmaken met alleen schoon water en zonder toevoeging van schoonmaakmiddelen. Het beste is de doek via een sproeiflacon met lauw water te benevelen.
  3. De microdoek werkt het beste als je de doek vouwt. Vouw het doekje voor gebruik een aantal keer dubbel, zodat er meerdere vlakken ontstaan. Gebruik een nieuw, schoon vlak zodra de werking minder wordt. Neem als alle vlakken gebruikt zijn een nieuwe schone (gevouwen) doek. 
  4. Goede microdoeken nemen veel vuil op maar raken na verloop van tijd “vol”. Leg de doekjes dus niet in een emmer water. Ze nemen dan direct hun maximale hoeveelheid aan vocht op en hierdoor verliezen ze hun reinigende werking. Je krijgt dan dat je het vuil gaat verplaatsen. 
  5. Stop vuile microdoekjes direct in de was. Spoel ze tussentijds niet uit. Microdoekjes trekken vuil zó goed aan dat handmatig uitspoelen geen zin heeft. Alleen in de wasmachine wordt een vuil doekje weer schoon. Om te voorkomen dat de doekjes in de wasmachine aan andere kleding verkleefd, is het gebruik van een waszak aan te bevelen. Je kunt dan ook makkelijk de doekjes in de waszak tussen de was uithalen die wel de droger in mag.
  6. Gebruik voor elke ruimte een andere kleur doek. Naast leuk bij de keuken passende kleuren bestaan er in de professionele schoonmaak ook de algemeen geldende kleurcodes: Rood = sanitair; Blauw = interieur; Groen= vloeren en Geel = keuken. Natuurlijk zijn de vezels van alle kleuren gelijk en hoef je je thuis niet te houden aan deze kleurencodes, maar 1 kleur per ruimte is ook gewoon handig, zo maak je niet je tafel schoon moet de doek waarmee je het toilet hebt gedaan. 
  7. Microdoeken hebben bij langdurig gebruik een ontvettende werking waardoor je handen kunnen uitdrogen. Heb je een gevoelige huid dan doe je er verstandig aan om kunststofhandschoentjes te overwegen. 
  8. Goede (Groene Beer) microdoeken kunnen wél in de droogtrommel maar wij raden het niet aan. De doeken slijten veel sneller, de werking van de vezel loopt terug en neemt minder snel vocht op.
  9. Microvezeldoeken bevatten inderdaad een geringe hoeveelheid aan microplastics.  Meer hierover kun je lezen op de website van het RIVM.